3e Pinksterdagwandeling 30 mei 2023

16 mei 2023

3e Pinksterdagwandeling 30 mei 2023

Tot 1980 kwamen de Zaankanters met grote drommen naar Purmerend om een “bokkie” te kopen, dit gezegde stamt nog uit de tijd, dat er een bokkie  of een geitje werd gekocht op de markt in Purmerend, om op het bleekveldje het gras kort te houden en tegen de Kerst als een lekker boutje te verorberen. Deze traditie heeft vier eeuwen geduurd, de laatste jaren was het bokkie meer en meer een  slokkie kopen, het was altijd erg druk en één groot feest in de stad.

En dit alles was te danken aan het feit dat tijdens de 80-jarige oorlog, de Zaankanters bij Wormer het Spaanse leger op 30 mei 1574 ( 1e Pinksterdag)  wisten te verslaan met hulp van de Purmerenders.  Het was de laatste serieuze poging Noord-Holland boven het IJ voor Philips 11 te heroveren. Zijn leger van de hertog van Alva leed een beslissende nederlaag.

Mede dankzij die oorlog maakte Purmerend in de jaren 1568-1648 een stormachtige ontwikkeling door. Van een onbetekenend plaatsje zonder vestingen en zonder politieke invloed, groeide het uit tot een welvarend stadje, met moderne verdedigingswerken en als lid van de Staten Generaal op hoog niveau meepraatte en meebesliste.
Bevelhebber Diederick van Sonoy beloonde de Geuzen met een extra vrije dag Pinkster 3 genaamd. De 3e Pinksterdag was dus een soort Bevrijdingsdag.

De Gildegidsen leiden de deelnemers langs markante plekken en vertellen het boeiende verhaal van deze lange traditie!

De tocht duurt ca. 1½ -2 uur. Deelname is €. 4.00 pp  incl. kopje koffie/thee bij eindpunt café Aad de Wolf op de Koemarkt.
Start  is om 11.00 uur bij de VVV-museumwinkel. Opgeven voor deze tocht uiterlijk zaterdag 27 mei bij de museumwinkel. Tel. 0299-207022 of
wandelingen@purmerendsmuseum.nl