Architectenwandeling 24 september 2022

16 september 2022

Architectenwandeling 24 september 2022

Het Gilde geeft in samenwerking met de Bibliotheek Waterland ons Cultureel Erfgoed binnen de stad en daar buiten meer bekendheid aan de in Purmerend geboren beroemde architecten, Jan Stuyt, J.J.P. Oud en Mart Stam.
Ze zijn van grote invloed geweest op het bouwen in Nederland. Bauhaus en De Stijl hebben naast de invloed van Frank Loydd Wright ook de wereld er anders uit doen zien.

LET OP! Wandeling begint om 13.30 uur bij VVV/Museumwinkel Purmerend en duurt ongeveer 1,5 uur.

Opgeven voor deze wandeling alleen bij de Bibliotheek via www.bibliotheekwaterland.nl

Kosten €. 5.00 voor leden en €. 6.00 voor niet leden. Alle deelnemers ontvangen gratis een bundel met 3 boekjes over onze architecten (t.w.v. €. 7.50).

Gildegidsen van dienst: Jack Otsen en Dick Blokker

Jan Stuyt, was verantwoordelijk voor het ontwerp in Purmerend van o.a. het Stadhuis (thans Purmerends Museum), het Liduinaziekenhuis en nog vier mooie stadsvilla´s. Buiten Purmerend voor meer dan 54 kerken…… o.a. St. Agneskerk in Amsterdam, St. Jacobskerk in ´s Hertogenbosch en de Cenakelkerk in Groesbeek.

J.J.P. Oud, in de volksmond Ko Oud genoemd, vormde in de twintiger jaren samen met o.a. Doesburg, Rietveld en Mondriaan de vormgevers van de moderne bouwkunst, wat uitmondde in de oprichting van “De Stijl”. Hun werk kenmerkte zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren gecombineerd met zwart, wit en grijs.

Mart Stam, was twintig toen hij zijn geboortestad verliet! Was net als Oud gericht op het nieuwe bouwen, wat resulteerde in een belangrijk aandeel in de Van Nelle fabriek. In Duitsland gaf hij les aan het Bauhaus en verder is hij bekend geworden met zijn uitvinding van de buizenstoel. Kwam nog een keer terug in Purmerend voor het ontwerpen van de Dr. Maatsbank.