Vacature Taalcoach SamenSpraak

22 september 2022

Vacature Taalcoach SamenSpraak

SamenSpraak is een project van het Gilde waarbij vrijwilligers taalcoaching bieden aan anderstalige deelnemers. Op dit moment heeft SamenSpraak ongeveer 60 taalcoaches. Jaarlijks melden meer dan 100 anderstaligen zich aan voor taalcoaching.

De anderstaligen komen vanuit de hele wereld. Veel van hen zijn gevlucht en zoeken in Nederland asiel, anderen komen om economische redenen als expat, maar ook een huwelijk met een Nederlandse partner kan de reden zijn van hun komst.

SamenSpraak zoekt enthousiaste nieuwe collega’s die zich als taalcoach vrijwillig willen inzetten voor anderstaligen.

 Gedurende een jaar spreken de deelnemer en de taalcoach elkaar wekelijks.
De taalcoaching is in het Nederlands, op een vast tijdstip, duurt ongeveer 1½ uur en vindt meestal plaats in de bibliotheek aan de Waterlandlaan in Purmerend. Tijdens de coaching kunnen de gesprekken gaan over het dagelijks leven, over werk, hobby’s of andere gedeelde interesses.
Voor de coaching is speciaal lesmateriaal voor begrijpend lezen beschikbaar, maar ook de krant, een boek of een andere bron kan gebruikt worden. De coach kan de anderstalige desgewenst ook ondersteunen bij de verplichte taallessen.

Een taalcoach helpt een anderstalige met de Nederlandse taal op een informele wijze. Daarnaast kan de taalcoach de anderstalige wegwijs maken in de buurt, de stad en in de Nederlandse cultuur.

Wat vragen wij van onze taalcoaches:
·        interesse in de doelgroep en belangstelling voor andere culturen;
·        goede kennis van de Nederlandse taal;
.         beschikbaarheid van ca. 2 uur per week .

Na een kennismakingsgesprek word je voor ca. 1 jaar gekoppeld aan een anderstalige.
Een ervaren taalcoach kan jou de eerste 2 maanden terzijde staan als mentor. Je ontvangt van ons het ‘Werkboek voor Taalcoaches’, een leidraad met informatie en tips. Als nieuwe taalcoach kun je deelnemen aan de basistraining voor taalvrijwilligers.

Elke 6-8 weken kunnen SamenSpraak-taalcoaches onderling ervaringen en tips uitwisselen tijdens een overleg speciaal voor coaches. Bij dit overleg kan ook een spreker worden uitgenodigd die informatie geeft over bijvoorbeeld de nieuwe wet op de inburgering, interculturele communicatie of een ander onderwerp waar interesse voor is.

Wil je taalcoach worden en een anderstalige stadsgenoot begeleiden bij het vergroten van de Nederlandse taalvaardigheid? Laat het ons weten!

Mail naar samenspraak@gildepurmerend.nl en wij gaan je bellen!

 

 

.