Stadswandelingen en fietstochten

Programma 2022

Korte impressie

Onze Stadswandelingen

Stadswandelingen

Groepswandelingen

Fietstochten

Stadswandelingen

Groepswandelingen

Fietstochten

Stadswandelingen & groepswandelingen & Fietstochten

Wandelingen en fietstochten door Het Gilde Purmerend
In Purmerend worden sinds jaar en dag stadswandelingen en fietstochten georganiseerd door Het Gilde. Naast de reguliere stadswandelingen op zaterdagmiddag om 13.30 uur (periode april t/m september) zijn er het gehele jaar door groepswandelingen en scholenwandelingen te reserveren. De groepsgrootte bedraagt 15 personen per gids.
Daarnaast starten in mei 2022 weer de fietstochten.

Ook is er de mogelijkheid om zelfstandig een Architectuurwandeling of Vestingwandeling te lopen. Deze kosten € 5,00 per stuk, inclusief een boekje over een van de architecten en zijn verkrijgbaar bij de VVV Museumwinkel, Peperstraat 35,
1441 BH te Purmerend.

Nieuw: Gilde Hollandia-wandeling
Het Gilde heeft een nieuwe groepswandeling toegevoegd aan het repertoire: De Hollandia wandeling. Deze brengt belangstellenden langs de plekken in Purmerend die van belang zijn geweest voor de voormalige Hollandia Melkfabriek (anno 1890) aan de Jaagweg. Maar niet alleen dat. De huidige ‘bewoners’ van het overgebleven pand op het terrein, Berging Brouwerij en restaurant Rozemeijer, maken het extra leuk. Sjors Last van Berging ontvangt de gasten met een uitleg van het brouwproces en Lara Rozemeijer van het restaurant erboven heeft een heerlijke bierproeverij en een lekker menu klaar staan.

De wandeling start bij de Melkwegbrug waar de eerste uitleg plaatsvindt over de naam. Dan trekt het langs de Amsterdamsche Poort en via de foto’s op het historische pand van Bellevue langs de Nieuwegracht, over de Postbrug, en via de Emmakade naar de Wilhelminalaan, via de Vooruitstraat, de Bloemenbuurt in, om te eindigen aan de Jaagweg bij de fabriek. Onderweg vertellen de Gilde gidsen op smakelijke wijze talloze anekdotes, belichten zij de historie van het gebied, tonen foto’s die hun verhaal onderstrepen, en staan stil bij de bijzondere monumenten onderweg.

Een compleet verzorgd uitje met vrienden, familie of collega’s  Gewoon doen!.

Diner of lunch
De wandeling kan geboekt worden met diner (€ 46,50 all-in) met als starttijd 16.00 uur of lunch (€ 36,- all-in) waarbij om 12.00 uur wordt gestart. Reserveren (minimaal 10, maximaal 15 mensen) kan via Rozemeijer,  www.etenbijrozemeijer.nl . 

Stadswandelingen
Op zaterdag 26 maart 2022 starten we weer met de stadswandelingen. Iedere zaterdag is er een historische stadswandeling, behalve de laatste zaterdag van de maand, dan is er een speciale thema-wandeling. Verderop treft u de thema’s en bijbehorende data aan. Alle wandelingen (periode april t/m september) starten bij de VVV Museumwinkel, Peperstraat 35 en duren circa anderhalf uur. Voor deze wandelingen moet u zich uiterlijk op de voorafgaande vrijdag vóór 15.30 uur aanmelden in de VVV Museumwinkel aan de Peperstraat 35, per mail via wandelingen@purmerendsmuseum.nl of telefonisch via 0299-207022. Betaling geschiedt op de dag zelf. Kosten bedragen € 4,00 per persoon, gratis voor kinderen tot 18 jaar. Zie HIER een handig overzicht stadswandelingen.

Historische stadswandeling
Leer onze stad beter kennen met zijn verrassende steegjes en straatjes. Onze gidsen vertellen het boeiende verhaal van de bijzondere geschiedenis van de meer dan 600 jaar oude stad met meer dan 118 rijks- en gemeentemonumenten.
Alle zaterdagen, behalve de laatste zaterdag van de maand, van april tot en met september.
Deze wandeling begint met een kort bezoek aan het museum. De deelnemer, in bezit van een museumjaarkaart, wordt vriendelijk gevraagd deze te tonen, als gebaar van steun aan het museum.

Bomenwandeling 26 maart en 1 oktober
Onze Gast-Gildegids Jan Kramer neemt u mee langs een route unieke bomen in de binnenstad. Zo passeren we o.a. de Valse Christendoorns, de Judasboom, de dikste en de oudste boom.
Jan vertelt op een boeiende wijze de bijzondere achtergronden. Wist u trouwens  dat Purmerend ruim 30.000 bomen telt!

Herdenkings- bevrijdingswandeling  30 april
Deze wandeling staat in het teken van de oorlog en bevrijding, een wandeling langs de oorlogsmonumenten en langs de plekken in de stad met een bijzondere rol in de oorlog.

Architectuurwandeling 28 mei
Bij deze wandeling ligt het accent op de drie Purmerendse coryfeeën van de architectuur: Jacob Oud, Mart Stam en Jan Stuyt. Iedere deelnemer kan in de VVV Museumwinkel desgewenst de architectenbundel aanschaffen voor de gereduceerde prijs van €6,00 naast de gewone deelnemersprijs van €4,00.

Vestingwandeling 25 juni
Rond 1574 werd Purmerend een vestingstad om zich te beschermen tijdens de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden. Deze wandeling voert langs de oude grachten en bolwerken met het accent op het Noordhollands Kanaal en de watersnood van 1916.

Kunst en poëziewandeling 30 juli
Deze wandeling is gebaseerd op de Kunstwerken en enkele andere bijzondere objecten in de stad. Onze gids geeft uitleg over de toedracht van de beelden en de ontwerpers. Zo lopen we langs de Purmaryn en zien daar in brons Aarde en water van Nic Jonk (uit Grootschermer).  Op de gevel in glas De toneelspeler van Frank Roosen (uit de Beemster). Heel bijzonder is dat onze gids Hanny Does bij ieder bepalend beeld een zelfgemaakt gedicht zal voordragen!

Jan Dekkerswandeling  27 augustus
Als hommage aan de in 2020 overleden stadshistoricus Jan Dekkers is een speciale wandeling samengesteld uit presentaties die Jan, samen met Henk Meines in het verleden heeft gehouden voor de Vereniging Historisch Purmerend. Aan de hand van oude foto’s vertelt de Gildegids verhalen over winkels en hun markante eigenaren.

Fietstochten
Naast deze stadswandelingen worden ook fietstochten in de omgeving van Purmerend verzorgd. Deze vinden plaats iedere laatste zondag van de maand.
Op 1 mei is er een herdenkingsfietstocht, in het teken van oorlog en bevrijding. De overige fietstochten zijn op 29 mei, 26 juni, 31 juli, 28 augustus en 25 september.

Alle fietstochten (periode april t/m september) starten bij de VVV Museumwinkel, Peperstraat 35 en duren circa twee uur. Voor deze fietstochten moet u zich uiterlijk op de voorafgaande zaterdag vóór 15.30 uur aanmelden in de VVV Museumwinkel aan de Peperstraat, per mail via wandelingen@purmerendsmuseum.nl of telefonisch via 0299-207022. Betaling geschiedt op de dag zelf. Kosten bedragen €4,00 per persoon, gratis voor kinderen tot 18 jaar. Zie HIER een handig overzicht fietstochten.

Groepswandelingen
Naast de hiervoor vermelde individuele wandelingen kunnen het hele jaar door groepswandelingen geboekt worden. De kosten voor een groep van 2-5 personen bedragen € 20,00 en van 6-15 personen € 40,00. Het thema van de wandeling wordt in overleg met de aanvrager bepaald. De thema’s van de bovenstaande stadswandelingen zijn uiteraard ook te gebruiken voor een groepswandeling.
Bij de groepswandelingen bieden we ook een tweetal specials aan;
– Pinkster 3 wandeling, uitsluitend op 7 juni
– Hollandia wandeling, met bezoek aan de Berging bierbrouwerij en Eten bij Rozemeier, datum en tijd in overleg

Ook groepswandelingen kunnen worden aangevraagd via de VVV Museumwinkel, telefonisch op 0299-207022 of per mail op wandelingen@purmerendsmuseum.nl