Dinsdag 21 mei 2024 De slag om Purmerend en Pinkster 3 wandeling

 

Tot 1980 kwamen de Zaankanters met grote drommen naar Purmerend om een “bokkie” te kopen. Dit gezegde stamt nog uit de tijd, dat er een bokkie  of een geitje werd gekocht op de markt in Purmerend, om op het bleekveldje het gras kort te houden en tegen de Kerst als een lekker boutje te verorberen. Deze traditie heeft vier eeuwen geduurd, de laatste jaren was het bokkie meer en meer een slokkie kopen, het was altijd erg druk en één groot feest in de stad. En dit alles is te danken aan het feit dat tijdens de 80-jarige oorlog, de Zaankanters bij Wormer het Spaanse leger op 30 mei 1574 (1e Pinksterdag)  wisten te verslaan met de hulp van de Purmerendenders.

 

Het was de laatste serieuze poging Noord-Holland boven het IJ voor Philips II te heroveren. Zijn leger van de hertog van Alva leed een beslissende nederlaag hier om de hoek bij het bolwerk nabij het Looiersplein in de Where.                   Bevelhebber Diederick van Sonoy beloonde het leger van de Geuzen met een extra vrije dag Pinkster 3 genaamd. De 3e Pinksterdag was dus een  soort  Bevrijdingsdag. Mede dankzij die oorlog maakte Purmerend in de jaren 1568-1648 een stormachtige ontwikkeling door. Van een onbetekenend plaatsje zonder vestingen en zonder politieke invloed, groeide het uit tot een welvarend stadje, met moderne verdedigingswerken. Het werd toegelaten als lid van de Staten Generaal en kon op hoog niveau meepraten en meebeslissen over het reilen en zeilen in de Republiek van de Zeven Provinciën.

De Gildegidsen leiden de deelnemers langs markante plekken en vertellen het boeiende verhaal van deze lange traditie mede aan de hand van het relaas van de toenmalige burgemeester Rol en beschreven in het boek: “Een stad in de frontlinie” dat na de wandeling te koop is.

Start: VVV-museumwinkel Peperstraat 35 om 13.30 uur dinsdag 21 mei 2024
Kosten: € 4,- per persoon, kinderen tot 18 jaar gratis
Aanmelden:    uiterlijk vrijdagmiddag voor 15.00 uur bij de VVV Museumwinkel, Peperstraat 35. U kunt ook mailen naar wandelingen@purmerendsmuseum.nl of bellen 0299-207022.
Het programma van de wandeling vindt u ook op gildepurmerend.nl/stadswandelingen.