Gildegidsen verrast met historisch boek

23 september 2022

Gildegidsen verrast met historisch boek

Het bestuur verraste onlangs de stadsgidsen met het door Piet Jonker geschreven boek Brantjes in Purmerend. Dick Blokker, coördinator van de stadsgidsen, kwam op het idee en in samenwerking met het bestuur werd de actie ondernomen. Blokker: “Het boek geeft een uitgebreid historisch overzicht van de voor velen bekende familie Brantjes, maar het is ook een prettig leesbaar naslagwerk over het besturen, werken en leven van de Purmerenders in die tijd.”

De Gildegidsen verzorgen rondleidingen door het historische centrum en fietstochten door omliggende polders. Tijdens de stadswandeltochten komen ook de villa’s die herinneren aan de familie Brantjes in beeld, maar van het bedrijf zelf is vrijwel niets meer te zien. Alleen het werfhuisje De Oude Haven aan de Purmersteenweg heeft alle stormen doorstaan en herinnert, samen met de namen van de nieuwbouw, Fredrikstad, Argonaut, De Burcht, Stavanger en Juffer, aan Brantjes. Het karakteristieke werfhuisje is aan de sloop ontsnapt dankzij acties van onder andere de schrijver van het boek en de Vereniging Historisch Purmerend.  

Veel te vertellen
Dick Blokker: “Het boek is een uitgebreide en welkome aanvulling op wat al bekend en beschreven is. De verschillende families Brantjes hadden meerdere ondernemingen en woningen. Ook nog bestaande bedrijven zijn opgericht met financiële hulp van Brantjes, en daar is natuurlijk ook door de gidsen van Purmerend en Omstreken veel over te vertellen.” Blokker raadt iedereen aan een stadswandeling te maken, ‘want ook voor Purmerenders is er veel te ontdekken in de eigen stad’.

 

 

 

.