Landelijke Gilde-Wandeldag

18 mei 2019

Landelijke Gilde-Wandeldag

Woensdag 15 mei vond de Landelijke Gilde-wandeldag plaats in Purmerend.  Dit jaar werd speciaal voor Purmerend gekozen in verband met het 25-jarig bestaan van Gilde Purmerend en Omstreken. Naast de Purmerendse gidsen en andere betrokkenen van Gilde Purmerend waren er vele coördinatoren Stadswandelingen van plaatselijke Gildes uit het hele land.
De  deelnemers werden ontvangen met een kop koffie of thee, vergezeld van een overheerlijk ‘Purmerends Plateeltje’ van Bakkerij Harry De Groot. In de raadszaal van de gemeente Purmerend werd iedereen welkom geheten door Dick Blokker, coördinator stadswandelingen in Purmerend. Na een korte inleiding door Dick gaf deze het woord aan burgemeester Don Bijl  (‘Don’ voor Dick) die het belang van de Stadswandelingen en alle andere activiteiten van het Gilde Purmerend benadrukte. Vervolgens gaf de burgemeester het woord weer aan Dick Blokker (‘Dick’ voor Don).
Er volgde een kort interessant overzicht van de geschiedenis van Purmerend met als hoogtepunt het verhaal over de walvis van de familie Brantjes die nu te zien  is in de ZOO van Antwerpen.  Aan de orde kwamen natuurlijk ook Willem Eggert (wie was die man?), de watersnood van 1916 en het ‘boemeltje van Purmerend’.
Het geheel werd afgesloten door Jack Otsen die aan de hand van beelden iets vertelde over onze ‘iconen’ Oud, Stuyt en Stam.

 

Voordat we gingen lunchen in de Purmaryn was er nog een grote verrassing: Dick Blokker kreeg uit handen van Ed Bierhuizen, voorzitter van Gilde Purmerend, het “Uiltje”, een Gildeprijs voor de grote verdiensten van Dick voor Gilde Purmerend.
In theater De Purmaryn werd vervolgens genoten van een heerlijke lunch waarna er gewandeld werd: de  verschillende gidsen loodsten ons door Purmerend met een wandeling waarbij de nadruk lag op Historie, Architecten of Watersnood.
Gelukkig had de organisatie voor uitstekend weer gezorgd.
Na de wandeling werd de dag afgesloten met een drankje en een hapje.
Een geslaagde dag!