Speciale stadswandelingen in voorjaar 2021

4 maart 2021

Speciale stadswandelingen in voorjaar 2021

We proberen in deze Coronatijd een creatieve manier te vinden om onze stadgenoten en buurgemeenten  te betrekken bij onze Gildewandelingen.

Door de lockdown is er behoefte om veel te wandelen in de buitenlucht.  Hoe mooi kan de combinatie zijn om op deze wijze de cultuur van je stad beter te leren kennen. 

Het Gilde biedt samen met de VVV-Museumwinkel op basis van click & collect onze Architectenwandeling aan.

Men kan naar de VVV/Museum winkel mailen via winkel@purmerendsmuseum.nl  om deze bijzondere wandeling te bestellen en  op een afgesproken tijd kan deze worden opgehaald.

1.       De winkel is open op dinsdag, woensdag, donderdag  en vrijdag tussen 10.00 en 13.00 uur.

Vanaf 28 april is de winkel vrij toegankelijk, tot die datum  moet men zich uiterlijk vier uur van tevoren aanmelden (via winkel@purmerendsmuseum.nl).

De deelnemers ontvangen een boekje met een duidelijke beschrijving van de route en gratis een boekje van een van de 3 architecten naar keuze. 

Voor slechts € 5.00 kunnen zij met hun partner, vriend of vriendin of met het gezin op eigen gelegenheid deelnemen.  Voorkeur via de pin te betalen.

 Korte toelichting van de in Purmerend geboren  architecten:

Jan Stuyt was verantwoordelijk voor het ontwerp in Purmerend van o.a. het Stadhuis (thans Purmerends Museum), het Liduinaziekenhuis en nog vier mooie stadsvilla´s.

Buiten Purmerend voor meer dan 54 kerken…… o.a. St. Agneskerk in Amsterdam, St Jacobskerk in ´s Hertogenbosch en de Cenakelkerk in Groesbeek.

 J.J.P. Oud, in de volksmond Ko Oud genoemd, vormde in de twintiger jaren samen met o.a. Doesburg, Rietveld en Mondriaan de vormgevers van de moderne bouwkunst, wat uitmondde in de oprichting van “De Stijl”. Hun werk kenmerkte zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren gecombineerd met zwart, wit en grijs.

 Mart Stam, was twintig toen hij zijn geboortestad verliet!  Was net als Oud gericht op het nieuwe bouwen, wat resulteerde in een belangrijk aandeel in de Van Nelle fabriek. In Duitsland gaf hij les aan het Bauhaus en verder is hij bekend geworden met zijn uitvinding van de buizenstoel. Kwam nog een keer terug in Purmerend voor het ontwerpen van de Dr. Maatsbank.

Gaarne bereid voor verdere informatie

 Gilde coördinator wandelingen

Dick Blokker

Voor Pasen gaan we samen met Visit Beemster een “Tulpenwandeling en Fietstocht” aanbieden in onze stad en in de Beemster. Lees hier