Vrijwilliger SamenSpraak

15 april 2022

Vrijwilliger SamenSpraak

Op dit moment doen er weer veel anderstaligen een beroep op ons. De anderstaligen komen vanuit de hele wereld. Het zijn o.a. vluchtelingen, asielzoekers, expats, etc.

Ons huidige team zoekt altijd enthousiaste nieuwe collega’s die zich, net als zij, als taalcoach vrijwillig willen inzetten voor anderstaligen.

Eenmaal per week spreken de deelnemer en de taalcoach met elkaar af. Ze spreken Nederlands met elkaar. Alles waar de anderstalige behoefte aan heeft, komt aan de orde. De gesprekken gaan over het dagelijks leven, over werk, hobby’s of andere gedeelde interesses.

Een taalcoach helpt een anderstalige met de Nederlandse taal op een informele wijze. Daarnaast zal de taalcoach de anderstalige wegwijs maken in de buurt, de stad en in de Nederlandse cultuur. Wat vragen wij van onze taalcoaches:

·        Interesse in de doelgroep en belangstelling voor andere culturen
·        voldoende kennis van de Nederlandse taal
.        ongeveer twee uur per week beschikbaar zijn

Na een kennismakingsgesprek wordt u voor circa een jaar gekoppeld aan een anderstalige.  Een van onze ervaren taalcoaches kan u de eerste twee maanden terzijde staan als mentor. Daarnaast ontvangt u ons ‘Werkboek voor Taalcoaches’, een leidraad met informatie en tips.
Ongeveer elke zes weken vindt er een vergadering plaats met alle SamenSpraak-taalcoaches waar onderling ervaringen en tips worden uitgewisseld.
Regelmatig organiseren we een extra inhoudelijke lezing of workshop voor onze taalcoaches, bijvoorbeeld over inburgering of interculturele communicatie.

Wilt u taalcoach worden en een anderstalige stadgenoot begeleiden met de Nederlandse taal?
samenspraak@gildepurmerend.nl

 

.