Zaterdag 6 juli 2024 Vesting- en Waterwandeling

Rond 1574 werd Purmerend een vestingstad om zich te beschermen tijdens de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden. In februari 1573 riep de rechterhand van Willem van Oranje, gouverneur Sonoy, de steden van Holland bij elkaar om de verdediging te organiseren. Purmerend nam een strategische positie in voor de defensie van het Noorderkwartier. Alva’s troepen zouden het noorden alleen maar kunnen veroveren via Purmerend. De stad lag dus in de frontlinie. In augustus 1573 was het zover. De Spanjaarden trokken ten aanval en rukten op in Waterland.

Met ijzeren hand verordonneerde Sonoy de burgemeesters van Purmerend zeer snel werk te maken van de omwalling van de stad. Hoe dat afliep vertelt de gids u.
Deze wandeling voert u niet alleen langs de oude grachten en bolwerken maar ook langs het 200-jarige Noordhollands kanaal met de sluis,. De gids besteed eveneens aandacht aan de watersnood van 1916. Dat laatste ondersteund met mooie foto’s van de meesterfotograaf Coppens.

Start:             VVV-museumwinkel Peperstraat 35 om 13.30 uur zaterdag 6 juli
Kosten:         € 4,- per persoon, kinderen tot 18 jaar gratis
Aanmelden: uiterlijk vrijdagmiddag 5 juli voor 15.00 uur bij de VVV Museumwinkel, Peperstraat 35. U kunt ook mailen naar wandelingen@purmerendsmuseum.nl of bellen 0299-207022.
Het programma van de wandeling vindt u eveneens op gildepurmerend.nl/stadswandelingen.