Programma stadswandelingen 2023

18 maart 2021

Programma stadswandelingen 2023

Architecten wandeling op 1 april 2023

Korte toelichting van de in Purmerend geboren  3 bijzondere architecten:

Stuyt, was verantwoordelijk voor het ontwerp in Purmerend van o.a. het Stadhuis (thans Purmerends Museum), het Liduinaziekenhuis en nog vier mooie stadsvilla´s. Buiten Purmerend voor meer dan 54 kerken…… o.a. St. Agneskerk in Amsterdam, St Jacobskerk in ´s Hertogenbosch en de Cenakelkerk in Groesbeek. 

J.JP. Oud, in de volksmond Ko Oud genoemd, vormde in de twintiger jaren samen met o.a. Doesburg, Rietveld en Mondriaan de vormgevers van de moderne bouwkunst, wat uitmondde in de oprichting van “De Stijl”. Hun werk kenmerkte zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren gecombineerd met zwart, wit en grijs. 

Mart Stam, was twintig toen hij zijn geboortestad verliet!  Was net als Oud gericht op het nieuwe bouwen, wat resulteerde in een belangrijk aandeel in de Van Nelle fabriek. In Duitsland gaf hij les aan het Bauhaus en verder is hij bekend geworden met zijn uitvinding van de buizenstoel. Kwam nog een keer terug in Purmerend voor het ontwerpen van de Dr. Maatsbank.

De tocht duurt ca. 1½ uur Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35.  Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag. Voor15.30 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022 of per mail: wandelingen@purmerendsmuseum.nl

Gidsen van dienst: Ed Bierhuizen en Henk Berends.

Herdenkingswandeling, 29 april 2023

De Gildegidsen begeleiden een wandeling langs markante oorlogspunten in de stad. Bezocht wordt het monument op de Kaasmarkt met uitleg over de omgekomen Purmerenders. In de Peperstraat wijzen we aan, het huis waar Meijer van der Sluis zat ondergedoken. Ook lopen we langs de plekken waar de gaarkeukens gevestigd waren en er is aandacht voor de verandering van namen als Julianastraat en Wilhelminalaan, die een tijdlang als Stationsstraat en Verlengde Stationsstraat door het leven gingen.

Passeren de oude begraafplaats en vertellen het verhaal van Johannes Kolijn, hij werd zonder pardon op 4 aug. 1944 in zijn deuropening dood geschoten door leden van  de Silbertanne Aktion, hij was een belastingonderduiking van een NSB’er op het spoor. Verder aandacht voor de Stolpersteine voor de Rusthoeve van mevr. Jeanette Heihmans en nog veel meer verhalen over wat er allemaal in de oorlog vooral over de rol van onze Verzetsstrijders, heeft afgespeeld.

De tocht duurt ca. 1½ uur. Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35.  Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag. voor 15.30 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via wandelingen@purmerendsmuseum.nl  

Gidsen van dienst: Henk Meines en Dick Blokker. 

Bomenwandeling 6 mei 2023  en 30 september 2023 

Gildegids Jan Kramer neemt u mee langs een route unieke bomen in de binnenstad Zo passeren we o.a. de Valse Christendoorns, de Judasboom, de dikste en de oudste boom. Jan vertelt op een boeiende wijze de bijzondere achtergronden. Wist u trouwens  dat Purmerend ruim 30.000 bomen telt!

De tocht duurt ca 1½ uur. Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35. 
Opgeven voor deze tocht uiterlijk
vrijdagmiddag. voor 15.30 uur bij de winkel Of per mail :  wandelingen@purmerendsmuseum.nl

 

3e Pinksterdagwandeling 30 mei 2023 

Tot 1980 kwamen de Zaankanters met grote drommen naar Purmerend om een “bokkie” te kopen, dit gezegde stamt nog uit de tijd, dat er een bokkie  of een geitje werd gekocht op de markt in Purmerend, om op het bleekveldje het gras kort te houden en tegen de Kerst als een lekker boutje te verorberen. Deze traditie heeft vier eeuwen geduurd, de laatste jaren was het bokkie meer en meer een  slokkie kopen, het was altijd erg druk en één groot feest in de stad.

En dit alles was te danken aan het feit dat tijdens de 80-jarige oorlog, de Zaankanters bij Wormer het Spaanse leger op 30 mei 1574 ( 1e Pinksterdag)  wisten te verslaan met hulp van de Purmerenders.  Het was de laatste serieuze poging Noord-Holland boven het IJ voor Philips 11 te heroveren. Zijn leger van de hertog van Alva leed een beslissende nederlaag.

Mede dankzij die oorlog maakte Purmerend in de jaren 1568-1648 een stormachtige ontwikkeling door. Van een onbetekenend plaatsje zonder vestingen en zonder politieke invloed, groeide het uit tot een welvarend stadje, met moderne verdedigingswerken en als lid van de Staten Generaal op hoog niveau meepraatte en meebesliste.

Bevelhebber Diederick van Sonoy beloonde de Geuzen met een extra vrije dag Pinkster 3 genaamd. De 3e Pinksterdag was dus een soort Bevrijdingsdag.

De Gildegidsen leiden de deelnemers langs markante plekken en vertellen het boeiende verhaal van deze lange traditie!

De tocht duurt ca. 1½ -2 uur. Deelname is €. 4.00 pp.  incl. kopje koffie/thee bij eindpunt café Aad de Wolf op de Koemarkt. Start  is om 11.00 uur bij de VVV-museumwinkel. Opgeven voor deze tocht uiterlijk zaterdag 27 mei bij de museumwinkel. Tel. 0299-207022 of wandelingen@purmerendsmuseum.nl  

Gilde Water-Vestingwandeling, zaterdag 3 juni 2023 

Rond 1574 werd Purmerend een vestingstad om zich te beschermen tijdens de 80-jarige oorlog tegen de Spanjaarden. Deze wandeling voert langs de oude grachten en bolwerken met het accent op het Noord-Hollands kanaal en de watersnood van 1916. Ondersteund door mooie foto’s van Coppens.

De tocht duurt ca. 1½ uur. Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel. Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag. voor 15.30 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via wandelingen@purmerendsmuseum.nl.

Gidsen van dienst: Jan Kramer en Hanny Does

Brantjeswandeling zaterdag 01 juli 2023

Toen het NHkanaal in 1824 geopend werd, sprak Brantjes de legendarische woorden;

Purmerend komt aan zee te liggen“.
Hij kocht een houtzaagmolen. Met zeilschepen werd hout opgehaald uit Finland en Zweden.
Brantjes zorgde voor economische groei, was zeer maatschappelijk betrokken, o.a. 25 jaar wethouder en schonk het RK kerkhof aan de stad.

En schoondochter Clementine maakte faam met haar Plateelfabriek.   
Een mooie wandeling langs de Noordkant van de stad, onderbouwd met oude foto’s

 De tocht duurt ca. 1½ uur. Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35.
Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag voor 15.30 uur bij de winkel of per mail :  wandelingen@purmerendsmuseum.nl

Gidsen van dienst: Jack Otsen, Gerard Wegman en Dick Blokker

Gilde Kunst en Poëziewandeling zaterdag 5 augustus 2023    

 Deze wandeling is gebaseerd op de Kunstwerken en enkele andere bijzondere objecten of panden in de stad. Onze gids geeft uitleg over de toedracht van de beelden en  de ontwerpers. Zo lopen we langs de Purmaryn  en zien daar in brons Aarde en water van Nic Jonk (uit Grootschermer).  Op de gevel in glas  De toneelspeler van Frank Roosen (uit de Beemster).  Heel bijzonder is dat onze gids Hanny Does bij ieder bepalend beeld een zelfgemaakt gedicht zal voordragen!

De tocht duurt ca. 1½ uur. Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel.  Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag. voor 15.30 uur bij de winkel. Telefoon 0299 207022, of per mail via  wandelingen@purmerendsmuseum.nl.  

Een gedicht van Hanny:

De Wandeling,

Ik loop door het stadje
en kijk eens goed rond
zie de gracht en een huis
dat er al jaren stond

Wie was de architect
en wie zijn daar geboren
het is een geschiedenis
die bij die panden horen

Het stadhuis en de kerken
de pleinen en straten
veel is gedempt en gesloopt
en foto’s kunnen niet praten

Jan Dekkerswandeling, 2 september 2023

Als hommage aan onze overleden collega stadshistoricus Jan Dekkers heeft het Gilde een speciale wandeling samengesteld uit de VHP presentaties van Jan en Henk Meines .
De Gildegidsen vertellen aan de hand van oude foto’s van winkels en gebouwen van vroeger de achtergrondverhalen van de markante eigenaren.

De tocht duurt ca. 1½ uur. Deelname kost € 4,00. Start om 13.30 uur bij de VVV-museumwinkel, Peperstraat 35.  Opgeven voor deze tocht uiterlijk vrijdagmiddag. voor 15.30 uur bij de winkel. Of per mail :  wandelingen@purmerendsmuseum.nl

Gidsen van dienst: Henk Meines en Dick Blokker