Over het Gilde

Het Gilde Purmerend en Omstreken is er voor iedereen. Jong en oud, man of vrouw, allochtoon en autochtoon en voor lokale non-profit organisaties

Over het Gilde

Wat doet Gilde Purmerend en Omstreken?

Een paar voorbeelden van onze activiteiten: “Samenspraak”; het begeleiden van mensen die de Nederlandse taal beter willen leren spreken. Het “Internetcafé” waarbij ouderen wegwijs worden gemaakt in het gebruik van laptop, tablet enzovoort. Andere voorbeelden zijn de Formulierenbrigade en de Stadswandelingen. Gilden zijn een soort bemiddelaar tussen vraag en aanbod. Gilde Purmerend en Omstreken is in de jaren negentig van start gegaan.

Voor wie?

Gilde P&O is voor iedereen: jong en oud, man of vrouw, allochtoon en autochtoon. Maar ook voor lokale non-profit organisaties zoals welzijnsorganisaties en verenigingen. De samenwerking met andere organisaties is vooral aanvullend en ondersteunend. Wij kunnen projectmatig mensen met een specifieke kennis en ervaring inzetten.

Werkwijze

De vrijwilligers van het Gilde vragen geen vergoeding voor hun diensten. Wel dient er voor sommige onderdelen een klein inschrijfgeld betaald te worden. De vrijwilligers richten zich op advies en hulp. Zij gaan uit van de wensen van de aanvragers, maar ook van de tijd die zij als vrijwilliger beschikbaar hebben. Dat wordt in onderling overleg besproken.

Gilde in Nederland

In de Middeleeuwen was de term “gilde” bij verschillende beroepsgroepen een begrip. De “meester” leerde het vak aan zijn leerling. Deze leerling kon via gezel tot meester opklimmen. Inmiddels bestaan deze gilden niet meer. Sinds 1985 zijn de “gilden” in nieuwe vorm echter weer helemaal terug in Nederland. Vrijwilligers dragen hun kennis, kunde en ervaring over aan anderen in de samenleving, jong en oud. Stichting Gilde Nederland is de koepelorganisatie van circa 65 lokaal werkende Gilden.
De stichting geeft regelmatig een Gilde Magazine uit. Het laatste magazine is hier te lezen.

 

 

Doelstellingen

Vrijwilligers geven hun kennis en ervaring door aan iedereen die kennis en ervaring van stadsgenoten kan gebruiken. Dit alles onder het motto: er loopt heel wat kennis door uw stad!

Wilt u vrijwilliger worden?

Vindt u onze doelstelling sympathiek, hebt u een interessant arbeidsverleden, een boeiende hobby of iets dergelijks, sluit u dan bij ons aan. Het kost u niets, en het pleegt geen grote aanslag op uw tijd.

Nieuwsgierig geworden?

Neem contact op met het secretariaat, mail naar secretaris@gildepurmerend.nl

Bestuur en informatie

Jaarverslagen

Jaarverslag 2023 (inclusief financieel verslag 2023)

Jaarverslag 2022  (inclusief financieel verslag 2022)

Jaarverslag 2021  (inclusief financieel verslag 2021)

Jaarverslag 2020  (inclusief financieel verslag 2020)

Jaarverslag 2019  (inclusief financieel verslag 2019)

Jaarverslag 2018 (inclusief financieel verslag 2018)

 

 

 

Interessante links

Gilde Nederland    (landelijke organisatie)

Gilde Magazine    (blad van Gilde Nederland)

Vereniging Historisch Purmerend  (de historie van Purmerend in woord en beeld) 

Bibliotheek Waterland   (lees- en leerboeken, e-books, luisterboeken en educatie)

Blog van NL plein Purmerend    (interessante informatie voor taalcoaches)

Fiolet     (taalinstituut o.a. in Purmerend, gespecialiseerd in Nederlands als tweede taal)

NT2taalmenu     (heel veel taaloefeningen)

Het begint met taal    (landelijke koepel voor informele taalondersteuning aan anderstaligen)

Inburgeren   (overheid: DUO)

Zorgcirkel   (specialist in ouderenzorg) 

Clup Welzijn   (organisatie voor welzijnswerk en maatschappelijke dienstverlening voor inwoners van Purmerend en Beemster)

WelzijnWonenPlus    (stichting helpt kwetsbare thuiswonende mensen aan passende hulp)