Zaterdag 11 mei 2024 Gratis De slag om Purmerend wandeling

 

Gilde Purmerend e.o. bestaat dit jaar 30 jaar. Dat willen zij vieren samen met de bevolking van de gemeente Purmerend. De Stadsgidsen geven aanstaande zaterdag 11 mei gratis een stadswandeling in de binnenstad. Deze staat in het teken van een zeer belangrijke historische gebeurtenis namelijk “de Slag om Purmerend”.

Het is nu 450 jaar geleden dat we als stad aangevallen werden door meer dan 3.000 Spaanse manschappen. Deze aanval is met groot succes afgeslagen. Over waar het zich afspeelde, het hoe en waarom dit alles gebeurde en de gevolgen van deze overwinning zullen de gidsen u al wandelend vertellen.

De wandeling is gebaseerd op de herinneringen van Jacob Mathijsz Rol, burgemeester van Purmerend van 1573 tot 1576 die hij in 1590 op papier heeft gezet.
Voor historicus dhr. J.T.M. Besseling waren deze herinneringen aanleiding om zich nader te verdiepen in deze gebeurtenis. Dit heeft geresulteerd in een publicatie. Hij schrijft daarin  dat als gevolg van die slag op 30 mei 1574 Purmerend zich kon gaan ontwikkelen als de stad zoals deze nu is. Het boekje is ter plaatse verkrijgbaar.

Het startpunt van deze wandeling is op de Kaasmarkt voor het Purmerends Museum. De wandeling duurt ongeveer een uur. De deelname is gratis. Op ieder heel uur zal er een gids vertrekken te beginnen om 11.00 uur en daarna om 12.00 uur etc. tot en met 16.00 uur.