Zaterdag 9 maart 2024 Start wandelseizoen met Brantjeswandeling

5 maart 2024
 

Het seizoen van de Stadswandelingen onder leiding van de Stadsgidsen van het Gilde Purmerend e.o. wordt aankomende zaterdag 9 maart 2024 geopend. Omdat er zoveel over de stad te vertellen valt, is er gekozen voor een negental  thema-wandelingen. Zaterdag staat de  Brantjes wandeling op het programma.

De familie Brantjes heeft in de 19e eeuw een zeer sterke stempel gedrukt op de economische ontwikkeling van Purmerend. Toen het Noordhollands kanaal in 1824 geopend werd sprak Nicolaas Brantjes de legendarische woorden; “Purmerend komt aan zee te liggen”.

Hij kocht een houtzaagmolen. Met zeilschepen werd hout opgehaald uit Finland en Zweden.
Brantjes zorgde voor economische groei, was zeer maatschappelijk betrokken, o.a. 25 jaar wethouder en schonk het RK kerkhof aan de stad.

En schoondochter Clementine maakte faam met haar Plateelfabriek. We kunnen een kwartier genieten van dit aardewerk in het Purmerends Museum.

Een mooie wandeling langs de Noordkant van de stad, onderbouwd met oude foto’s. Waarbij ook aandacht wordt besteed aan de aanleg van het Noordhollands Kanaal, nu 200 jaar geleden.

Start:               VVV-museumwinkel Peperstraat 35 om 13.30 uur zaterdag
Kosten:            € 4,- per persoon, kinderen tot 18 jaar gratis
Aanmelden:    uiterlijk vrijdagmiddag voor 13.00 uur bij de VVV Museumwinkel, Peperstraat 35. U kunt ook mailen naar wandelingen@purmerendsmuseum.nl of bellen 0299-207022.

 

Het programma van de wandelingen vindt u ook op: gildepurmerend.nl/stadswandelingen