Stadswandelingen Architectuurwandeling

 

Architectuurwandeling  (met gratis boekje van een van de architecten naar keuze)

 

Korte toelichting van de in Purmerend geboren  3 bijzondere architecten:

Stuytwas verantwoordelijk voor het ontwerp in Purmerend van o.a. het Stadhuis (thans Purmerends Museum), het Liduinaziekenhuis en nog vier mooie stadsvilla´s.
Buiten Purmerend voor meer dan 54 kerken…… o.a. St. Agneskerk in Amsterdam, St Jacobskerk in ´s Hertogenbosch en de Cenakelkerk in Groesbeek.

J.JP. Oud, in de volksmond Ko Oud genoemd, vormde in de twintiger jaren samen met o.a. Doesburg, Rietveld en Mondriaan de vormgevers van de moderne bouwkunst, wat uitmondde in de oprichting van “De Stijl”. Hun werk kenmerkte zich door toepassing van strakke lijnen en het gebruik van primaire kleuren gecombineerd met zwart, wit en grijs.

Mart Stam, was twintig toen hij zijn geboortestad verliet!  Was net als Oud gericht op het nieuwe bouwen, wat resulteerde in een belangrijk aandeel in de Van Nelle fabriek. In Duitsland gaf hij les aan het Bauhaus en verder is hij bekend geworden met zijn uitvinding van de buizenstoel. Kwam nog een keer terug in Purmerend voor het ontwerpen van de Dr. Maatsbank.